Det nya statarsamhället

Kamrater!

1945 upphörde statarsystemet att finnas, det var något bra! Statareländet var en produkt av det kapitalistiska systemet, det bör man hålla i minnet! Ett system där de som ingenting längre hade fick ta anställning med vedervärdiga villkor på stora lantegendomar, med blott föda och uselt husrum som betalning. Visserligen reglerades de anställdas ”stat” i lag, som garanterade viss ”standard” på boendet. Denna standard innebär påfallande ofta stampat jordgolv en bra bit in på 1930-talet. Släng även in svårigheterna att fackligt organisera dessa stackare fackligt, all mark milsvida omkring ägdes ju självfallet av arbetsgivaren, så statarna hänvisades till de allmänna vägarna för sin organisering.

Allt detta låter farligt likt det så förhatliga fas3, där dagens arbetslösa tillslut ska hamna för att inte bara sitta hemma och spela videospel. Visst är det en lite haltande jämförelse, men ändock vilar den på samma principer, att krama det sista ur trasan, du är bara nyttig om du Jobbar. Bättre att arbeta gratis med någonting meningslöst eller kanske till och med meningsfullt, än att gå hemma och driva!

En stor skillnad mot statarsamhället..det var att man under en vecka om året hade möjlighet att söka sig vidare annorstädes!

En del läsare kommer garanterat störa sig på detta inlägg och tycka det är haltande, inte är det borgarnas fel! Jo i anden vill jag mena, strukturellt var statarsamhället en naturlig del i vad som händer då kapitalismens logik får fritt manöverutrymme!

Hatten av för patron!

Medundersåte Vysotskij

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s