Köttätande som norm

Nås idag av nyheten om att forskare har lyckats, ”Äntligen”, med konststycket att odla fram 20.000 syntetiska muskelfibrer. Summa summarum, de har odlat riktigt fysiskt kött, gud ske pris. Nåväl, undertecknad är vegetarian sedan snart 20 år och förbluffas en smula av hur långt köttätande som norm kan gå egentligen.

Visst det är behjärtansvärt att man väljer att satsa mängder med pengar för att forska fram någonting som kan minska miljöpåverkan på en global skala. Jag när inga drömmar om att alla ska ställa om sin kost till vegetarisk dito, vissa älskar kött och då får de väl göra det.  En av forskarna säger själv; dagens storskaliga köttproduktion är ineffektiv, skadlig för miljön och innebär att djuren behandlas dåligt.

Jag instämmer med detta till fullo, helt och hållet, det är fruktansvärt, omoraliskt och medeltida det som sker i köttfabrikerna runt om i världen. Tråkigt nog tycks slutsatsen vara att spendera multum med pengar för att forskafram kött, fast på låtsas. Varför inte hellre söka sig till mer miljövänliga, etiska och nyttiga vegetariska och veganska alternativ. Vi vet ju att det som sker i djurindustrin är fel, varför tillåter vi att det sker på det vis det gör när lösningen är så nära?

Missförstå mig rätt, jag vill inte hindra någon från att äta kött, men kan man inte då försöka att satsa på kvalitet om nu den där biffen är såå himla viktig. Varför inte lägga dubbla priset på ett lokalt djur som har levt ett bra och lyckligt liv (well jag köper inte hela den här tanken om att djurs ångest lindras av prislappen och att de blivit dödade på ett värdigt vis, men ändå, alternativen är värre!) Eller varför inte bara äta kött som har jagats…alternativen är många, men alla tillgängliga alternativ borde till största delen vara vegetariska. (Och ja, jag tycker att jakt är pervest och omoraliskt, men ser ändå behovet att hålla djurstammar någorlunda hanterbara, även om jag misstänker att majoriteten av alla jägare bara gillar att döda)

Det jag vill är att vi radikalt bryter med tanken om köttet som norm, det är inte svårt och det är inte något man saknar eller för den delen måste ha för att må bra!

Jag äter inte mina vänner

Vysotskij

Supermiljöbloggen skriver på temat här och Dagens Nyheter här

Annonser

2 tankar om “Köttätande som norm

  1. Du vill bryta köttnormen och införa en annan norm då?
    Vad är innehållet i den normen då?
    Om om den sen ifrågasätts, vad svarar du då?

    • Om vi vill göra allvar av miljötänket MÅSTE vi bryta köttnormen och ersätta den med en mer miljömässigt hållbar dito! Det största problemet som jag ser det med kött är att det inte är miljöekonomiskt hållbart helt sonika! Om någon ifrågasätter svarar jag att man gärna får äta kött men att det borde beskattas högt, precis som bensin, det ska kosta att förstöra miljön

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s