Historiebruk

Få saker irriterar mig så som folk som försöker profitera på historia, och har den dåliga smaken att göra det på ett värdelöst vis. Jag har väl inget principiellt problem med att betala för historisk vetenskap presenterat på ett bra vis, men en grundläggande åsikt för mig är att det förflutna skall redovisas för allmänheten gratis så långt bara möjligt är….

På botten av historiebruksstegen befinner sig dock den typen av förmedlare som egentligen ger blanka fan i vad de gör, huvudsaken för dem är generellt inte och har aldrig varit förmedlandet av kunskap, utan att håva in ett på kronor eller Euro) Dylika återfinns utanför Colosseum i Rom, månglare som genom att tvinga sig in på folks privata bilder försöker sno åt sig ett par euron för ”besväret”..harmlöst kan tyckas…om än fult gjort

Ett av de största problemen med dessa skojare i min mening, utifrån en historiker/Arkeolog i vardande´s perspetiv, är främst att de förmedlar en väldigt skev bild av historien. Visst kan det finnas vissa av dem som är ”seriösa” och verkligen vill levandegöra historien precist och troget. Motsatt effekt har då det faktum att de flesta av de här nissarna traskar omkring i plastleksaker och snor småslantar av turister! Sen att de klampar omkring bland de känsliga lämningarna som om de ägde stället är vidare ett hot mot kulturarvet för kommande generationer, blotta faktumet att de ”Stormar” Flavius Amfiteater säger ganska mycket!

Summa summarum; I min mening bör man inte kapitalisera på det kulturarv som rör oss alla (Vi i kalla Nord en koppling till det Romerska kulturarvet, om än, by proxy). Och skulle man vilja göra det, så ska man fasen göra det bra, som t.ex de välutbildade, engagerade studenter (förmodat) som jag stötte på vid Forum Romanum. Då kan det tvärtom vara något väldigt bra som skapar massa arbetstillfällen (mer sånt även här!), välutbildade människor som mot en skälig ersättning förmedlar kunskap till människor på ett bra vis! (Brasklapp; helst föredrar jag statliga museér kring nationella ”klenoder”, där kunskapen hos de som arbetar är vidimerad, bra utbildning på plats finns att tillgå och schyssta arbetsförhållanden råder.)

En storm i ett vattenglas kan tyckas…men det är viktigt!

Vysotskij kulturförmedlaren

P.S Är någon intresserad av Historiebruk kan jag rekommendera Peter Aronssons ”Historiebruk : att använda det förflutna”, förövrigt undertecknads lärare på Historia A 1999 😉 D.S

DN1

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s