Den som är satt i skuld är inte fri….

I dagarna dök ett ”erbjudande” ner i posten hos Vysotskij. Han erbjöds att göra om sitt medlemskort hos sitt (reformistiska) fackförbund till ett Mastercard. I början tänkte han inte så mycket på det, utan tog det mest med en klackspark. Dagarna gick och den lilla tanken hade sått ett frö, ett frö som växte till ett ifrågasättandets träd.

Är detta verkligen i linje med ett fackförbunds intressen, att sätta sina medlemmar i, om än kortvarig, skuld till stora bankjättar. Knappeligen tänkte Vysotskij, programmet Lyxfällan på en känd kommersiell tv-kanal beskriver som de flesta säkert känner till avigsidorna med kredit-kapitalismen. Människor köper grejor en masse som de egentligen inte har råd med, på kredit månadsbetalning räntefritt och allt vad det heter. Alla vet ju egentligen att det inte finns något som heter räntefritt, utan detta kompenseras genom andra, ofta dolda avgifter, för inte är det välgörenhet de bedriver bankjättarna.

Är det då detta ett fackförbund ska syssla med? Knappast, ett fackförbund skall driva sina medlemmars intressen gentemot arbetsköparen. Förbättra medlemmarnas villkor och löner samt i styrkan av många, göra den enkildas röst högre. Man resonerar säkerligen utifrån termer av, Det är bättre att de är skyldiga bankerna genom oss, men om det nu är så, varför inte skapa en egen bank, rita om samhällskartan och starta en fackföreningsbank som inte har några ekonomiska vinstintressen utan enbart finns där som ett stöd för medlemmarna? Var det inte så tanken med kooperativet en gång var, att underlätta och göra billigare för sina medlemmar så de inte blev skinnade på de surt förvärvade ören de fått ut i lön?

Eller ska vi göra som jag hörde en anekdot nyligen, arbetarna vid ett av huvudstadens varv fick ut sin lön på den lokala puben (som även ägdes av varvet), på så sätt fick arbetsköparen tillbaka en slant direkt…

Eller ska kanske fackförbundet återgå till sina ideologiska rötter, och verkligen bli en samhällsförändrande kraft, som inte passivt reagerar på kapitalets hittepå, utan är en del av att skapa ett nytt samhälle!?! I stället för att spela kapitalet i händerna, för visst är det allmänt känt att det är de minst kapitalstarka som köper på kredit, och hur många av det reformistiska fackförbundets ”timmisar” nappar inte på detta erbjudande för att kunna äta månaden ut? Jag vet för jag har själv vid något tillfälle tvingats köpa mat på kredit, när jag tvingades ner i halvtid….

Vysotskij

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s