Lobbyismen som urholkar demokratin

Köpta demokratiskt valda företrädare är som tur är inget enormt problem i Sverige, ännu! Vi såg för inte länge sedan partisekreterare Sofia Arkelsten från moderaterna vansinneshylla Shells ”hållbara”bränslen på sin blogg, låta sig bli bjuden på resor till Sydfrankrike i ovannämnda företags regi (och för deras pengar så klart).

Desto större problem är detta fenomen i EU och framförallt i USA. I min mening kan vi inte ha med ett renodlat demokratiskt samhälle att göra, som låter näringslivet ha så fruktansvärt stor påverkan på politikens genomförande. Ta George Bush den yngre som exempel. Denne uppstudsige oligark, ja så hade vi förmodligen kallat honom om han hade varit född i Novosibirsk ist för i New Haven. Oljeindustrin fullkomligt pumpade in pengar i hans kampanjande inför sina presidentval, klart som korvspad att de vill ha utdelning för insatt kapital i ett senare skeede. Ett annat hårresande exempel från landet på andra sidan dammen, är den demokratiske kongress ledamoten John Murthas ”innovativa” kampanjande, som med små bidrag för industrin blev till gigantiska summor i öronmärkta fedarala resurser.

Dess förespråkare kallar det för klassiska fri och rättigheter, att man har en demokratisk grundrätt att påverka sina politiker med information om just sin egen vara. Må så vara, det kan finnas särintressen som är värda att lyssna på det köper jag, men det är inte för intet som svensk lagstiftning är tämligen hård på så kallade Mutor. För som i ovanstående exempel, är det inte långt ifrån att vara en muta, när Arkelsten åker på bjudresa med Shell. 

Och så senast i raden, innan hon ens blev vald, svenskt näringslivs favorit, Annie Lööf. Omkringtuffande i en sponsrad gratisbil från ett stort bilföretag. ”Det kommer inte hända igen” säger hennes pressekreterare, varför då undrar den nyfikne läsaren? Jo för att som en företrädare för institutet mot mutor säger, det ligger i en gråzoon för att vara mutbrott….

Nej jag säger som Fred Åkerström skaldade om Joe Hill ”Plutokrater sköt dig Joe, de tog dit liv till slut….” För det är precis det som kan bli följden när kapitalet leker demokrati….Plutokrati, och det är inte Svensk demokrati värdig…

Avslutningsvis, när vi ändå är inne på ämnet, angående stöd till politiska partier. Undrar varför ”Nya” Moderaterna fortfarande är det enda parti som konsekvent vägrara att köra med öppna kort gällande partibidrag!? Vad döljer sig i vassen, mer presenter från Shell?

Vysotskij

DN Aftonbladet

2 thoughts on “Lobbyismen som urholkar demokratin

  1. Du tar upp Bush som ett exempel, bra. Men varför tiger du om Obamas sponsorer? Hur är det då med vänstern? Jo, alla har dina lik i garderoben. VPK fick ju bidrag från Sovjet, varifrån kommer bidragen till vänsterpartiets kassa? Det kan man undra.

    Tyvärr, de flesta politiker, oavsätt ideologi är till salu. Det är nog därför vi har politiker, annars skulle datorerna göra ett bättre jobb, tror jag!

    • Att jag tar upp Bush är bara ett i raden av exempel, kunde lika gärna ha varit Obama som jag refererade till, har inget till övers vidare för någon av dem. Gradskillnader i aggressioner mot omvärlden. Vänstern har sina lik helt klart, guldtackor från Sovjet etc. Skillnaden mellan V och M är ju att V kör med öppna kort och berättar vart alla bidrag över en viss summa kommer ifrån. Det gör inte moderaterna och som du kanske känner till är de det enda parti som konsekvent motarbetar öppna kort! Tror att din tes om politiker till salu tyvärr är giltigt inom de flesta partier, men jag tror att det finns gradskillnader även här!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s