Verklighetscheck 2.0 eller ”Riket för inbördes beundran”

Sverige Post-terror; Hände det något? Ja jag tror fasen vi blev av med oskulden mentalt, att vi är så himla speciella och onåbara här uppe i kalla nord. Många av oss har förstås vetat om det sedan länge, vi är inte ett utvalt folk av vettighet och sans och etikett! Det kan vara en tämligen stor visdom att erhålla för vissa i detta rike, riket av inbördes beundran som jag ibland vill kalla det. Vi är inte onåbara, våra handlingar får konsekvenser, folk kan bli arga på oss trots att vi gav världen så omistbara kulturskatter (insert irony) som Abba och post-frakking-kodsmiljonären .

Ni kanske förstår vad jag fiskar efter? Den här uppblåsta självgodheten att vara någonting som inte betyder speciellt mycket alls egentligen, nämligen svensk! Varje gång en färja sjunker i Bangladesh och trehundra individer som du och jag avlider, då nyhetsuppläsaren säger ”inga svenskar uppges vara saknade”, varje sådant tillfälle spyr jag inombords av självförakt. Liksom att vi skulle vara av större betydelse än trehundra bangladeshmedborgare! Det är precis det som signaleras med den typen av rapportering (visst ett litet nyhetsvärde har det väl kaaanske), och det står mig fan upp i halsen! Inte speciellt klädsamt av mig att svära som en borstbindare, men förlåten i mig, stora händelser kräver stora ord.

Det är dags att vi gör upp med den kollektiva självgodheten som sänder ut signalerna att vi är ofelbara och störst och bäst och vackrast! Det finns ingen Svenskhet som inte kan innefatta folk av alla de olika etniciteter som lever tillsammans på denna jord. Svenskheten är en konstruktion på väldigt lösa boliner. Och lägger vi våra smutsiga fingrar i någon annans syltburk, deltar i krig på andra sidan jorden så får det ovillkorligen konsekvenser både här och där!

Detta är inget rättfärdigade av att en tokstolle försöker spränga sig i luften mitt i julhandeln, men det är en förklaring, känslan av desperation och förtvivlan på vilka grunder det än må vara. Känslan av att vara offer, när andra (nationer och individer) gör precis vad de vill, alltid i det ”goda och sannas” tjänst! Vad kan vi göra för att undvika den här typen av händelser i framtiden? Ja det lämnar jag öppet för tolkning, personligen har jag många förslag, men inget av dem är att skrika ”skicka svensk trupp” så fort United States of Agression drar ut i fälttåg för att skaffa sig ännu mer resurser, ursäkta mig , sprida demokrati.

Hoppas jag provocerar någon!

Vysotskij

DN , DN2 , DN3

Annonser

3 tankar om “Verklighetscheck 2.0 eller ”Riket för inbördes beundran”

  1. Ja du, det är kanske läge att dra tillbaka våra trupper från Afganistan och låta dem jaga taliban-wannabes och diverse bombsprängande fundamentalister på hemmaplan istället? 😉
    Internationella trupper borde kanske inte existera överhuvudtaget då det verkar vara bättre att låta andra länder sköta sitt, tycker du inte det? Hutus och Tutsis skötte ju t.ex. sina inre angelägeheteter på ett jättesmidigt sätt i Rwanda så varför varför ens bry sig? USA och dess alierade behöver nog bara ta sig ett par chill-pills samt några djupa andetag ty ett par flygkapningar, kraschade skyskrapor och några civila jänkare är ju inget att bry sig om – egentligen. Vi fortsätter att leva vårt liv i vår lilla bubbla så ordnar sig nog allt – NOT.

    Jag är även lite skeptisk till din kritik av ”svenskheten” (som förvisso är en flytande ”definition”). Om man förnekar och förkastar de nationella traditioner som ändå utformats under tidens gång och radikalt omformar/ersätter dessa med något som av majoritetsbefolkningen upplevs som främmande så har man samtidigt raserat en del av den sammanhållande gemensamhetskänslan i nationen. Jag tror således inte världen är mogen för helt gränslösa landområden där folkgrupper kan flytta fritt hur de vill och pådyvla sina traditioner och seder på andra befolkningar utan att våldsamma kontroverser och konflikter uppstår. Frågan är bara vad du själv anser vara rätt, acceptabelt och värt att kämpa för? Den västerländska, demokratiska, jämlika (nåja…) livsstilen eller den fundamentalistiskt islamistiska? Vilket samhälle vill du att dina medmänniskor ska leva i?

    Du har ju dock rätt i att om man bara maskerar militär agression som kamp mot terror så kan man komma undan med mycket. Både ryssar, kineser och amerikanare har använt sig av det skälet för att trycka ner oliktänkare och div. separatister. I slutändan får man dock göra ett övervägande om man själv tycker fundamentalistiska islamister som har som mål att döda civila ska anses vara frihetskämpar eller dumma i huvudet…

    P.S. Förövrigt så tycker jag bokstavstroende människor är udda, oavsett religion. D.S.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s