Var blev ni av ljuva drömmar….

…så sjöng Monica Zetterlund vemodigt i Hasse och Tages regi (närmast översättning från någon amerikansk visa skulle jag gissa)

Inte för jag har det på papper, men jag har alltid kopplat denna visa till Socialdemokratin. Satt i skenet av det katastrofala valet och eftervalsdebatten känner jag mig återigen nödgad att yttra mig på temat. Det är nästintill fånigt att höra se och läsa om Socialdemokraternas eftervalsanalyser. Visst vi är överens om att någonting är galet med grundfrågorna, det delar jag med SAP och dess styrelse (och majoriteten av deras väljare). Problemen med Socialdemokratin är inte lokala, tvärtom, de är Europeiska i sin karaktär, det har jag varit inne på i inlägget ”I mitten väntar avgrunden”. Partiet framstår som totalt visionslöst, maktgirigt och ja faktiskt väldigt förvirrat.

Det är i sig en travesti att det parti som byggde folkhemmet, skapade social rättvisa, tyglade kapitalet (well en del i alla fall) nuförtiden kommer med seriösa förslag om Butler i Tunnelbanan. Borgarkopplet har rätt hörrni, det är fasen patetiskt och ett symptom på att någonting har gått förlorat. Kanske var det, det faktum att ni strök era egna visioner när ni tog bort socialismen ur partiprogrammet (var det 1999, kan någon verifiera denna uppgift vänligen)? Det tar mig i mot att erkänna det, för en liten del av mig hyser varma känslor för Socialdemokratins historia (även om jag nog inte skulle stött dem under någon given punkt under dess historia…), men borgarkopplet har rätt i ytterligare en punkt. SAP är makthungriga, och de vill inte lägga fingrarna i mellan för att förmedla en seriös ideologisk vision för framtiden.

Vad är socialdemokrati idag egentligen, för det som inte har sagt men förmedlats de senaste 30 åren är att ”Det som alla andra tycker, det tycker vi med, fast allt på samma gång”. Återuppliva de klassiska socialistiska idealen, sluta upp med att smörja villaägare, thailandsresenärer och stadsjeepsmaffian med det som de vill höra (därmed vill jag inte ondgöra mig över något av dessa specifikt). Sluta upp att vara för privatiseringar i nästan lika många fall som Alliansen, men låtsas att ni representerar något slags vänsteralternativ. Sluta upp att stödja imperialistiska krig……osv….osv Socialdemokratin borde göra som sina ”kamrater” i England, gå åt vänster. Görs inte detta tror jag att Socialdemokratin har spelat ut sin historiska roll!

Själv hoppas jag på att partiet splittras, precis som vänsterpartiet och miljöpartiet och att ett Enhetsparti skapas som har en tydlig vänsteragenda; Social rättvisa, Anti-kapitalism, Ekologi och Socialism.

Eder

Vysotskij

Uppdatering; Så nu avgick då Mona Sahlin, och ingen är förvånad. Personligen tycker jag det finns många socialdemokratiska företrädare som är sämre än Mona, hon skänker förtroende och kunskap till och med. Jag skulle kunna gå så långt att säga att jag tycker hon är en sympatisk politiker på sättet hon framställer sig själv (sen att hon är antifacklig, liberal etc, det är en ideologisk fråga). Det tragiska i sammanhanget är att många tror att det här på något vis skulle hjälpa socialdemokratin genom dess stora kris. Det är i mina ögon som att kasta pärlor åt svin, krisen är på ett ideologiskt plan och inget annat. De enda som tjänar på Monas avgång kortsiktigt är mysogoni-kopplet som har ropat på hennes avgång sedan dag ett, de som trollar i forum, sprider hat i sin vardag, gillar att stava Måna med å, för att liksom förminska henne som person. Grattis borgerliga media, eran hatkampanj fick fäste till och med i Socialdemokratins innersta korridorer på Sveavägen 68!

DN , DN2 , DN3 , DN4 Monas Avgång

Annonser

2 tankar om “Var blev ni av ljuva drömmar….

  1. Med kommersiell TV och individualiserad narcissistisk internetkultur finns tyvärr inte så mycket att hoppas på för S.

    Var och en sin lyckas smed.

    9 av 10 deltagare i SVT;s Ung och Bortskämd hittades av SVT;s castinpersonal på siten statist.se.

    Här hittar vi dom som drömmer och som i ett annat samhälle röstat på S.

    Fem minuter i TV får vem som helst att rösta på M.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s