Shells olja, Afrikas blod

Så har då Sofia Arkelsten bekänt färg politiskt och än en gång bevisat för skeptikerna att de nya moderaterna inte är så himla nya. Tvärtom, de riktigt gamla plutokraterna är fortfarande kvar! Hattpartiets företrädare förvånar väl ingen när de tar mot mutor från storföretag, och låter sig påverkas politiskt. Gör inga illusioner om att så inte är fallet, lobbyismen finns här med, inte bara i USA och EU vi tyglar den bara på ett annat vis. Som olyckligt är, så är dock lobbyismen i princip inskriven i Eu grundvalar, vilket är ett stort demokratiskt problem! För det står väl utom allt tvivel att Arkelsten påverkas otillbörligt av bjudresor till syd-frankrike, oavsett vad hon väljer att kalla det?

Ännu mer intresant i sammanhanget i min mening är den totala motsägelsen i att vara för ett ekologiskt hållbart samhälle, och samtidigt vara med i ett parti som hyllar den ärade marknaden vad som än händer. Missförstå mig inte, hennes miljöengagemang är säkerligen äkta, problemet ligger på ett annat plan. Nämligen att det kapitalistiska produktionssättet ger blanka fan i miljön, oavsett om det är statskapitalistiskt som Sovjetunionen eller ”fritt” som Usa. Profit är det som räknas, jämte tillväxt är detta garanterat det tänk som har eskalerat miljöproblemen till den skala vi ser idag, och det är ett systemfel!

Det för in mig på titeln på detta blogginlägg, Shell! Det faktum att Arkelsten låter sig bjudas av just Shell är nog det mest frapperande i hela denna historia! Värre rövarkapitalister med mer blod på sina händer bland de multinationella företagen får vi leta efter. Deras rövarverksamhet i Nigerias delta sedan fyrtiotalet och kontroverser med Ogoni folket är bara en i raden av faktorer som Arkelsten borde sky som pesten, inte hoppa i säng med! Men hon är moderat, gammal moderat, precis som våran utrikesminister som misstänks för delaktighet i brott mot mänskligheten i Darfour! Nyckelorden är återigen; Ekologisk hållbarhet, kapitalism, olja och de gamla moderaterna!

En socialism, vad vi än vill kalla den specifikt, för framtiden måste vara grön och ekologisk!

Vysotskij

DN , DN2 , DN3 , DN4

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s