”Vänsterstrippan”!

Aftonens nyhetsstoff nummer uno på Dagens Nyheters hemsida, ”Kvinna strippade hos Vänsterpartiet” innehåller väldigt många intressanta element. Först och främst kan man fråga sig motiven med att publicera en sådan här artikel. I dagarna presenterades en rapport som i vanlig ordning visar att Vänsterpartiet är underrepresenterat vad det gäller positiva nyheter i media, detta är inte heller en sådan. Inte speciellt förvånande när man tänker på ägarförhållandena inom mediasverige (något som högerdebattörer brukar hävda är en myt att det påverkar journalistisken, men det ger jag inte ett ruttet vitten för) I dessa dagar av ”val-bevakning” löper de Rödgröna ett ständigt gatlopp i de största dagstidningarna, och man kan hitta bättre journalistik i DNs ledare än i artiklar skrivna av Henrik Brors och compani (som Aron Etzler pricksäkert skriver i Flammans valblogg)

Det är i det, genompolitiserade skenet jag väljer att tolka artikeln jag länkar till nedan. Det är viktigt som väljare att ställa sig frågan, Vad vill man kommunicera med denna artikel, är det en balanserad rapportering av ett riksdagsparti, eller är det ett i raden av misskrediteringsförsök? Jag väljer det sistnämnda, i tron av att man ser en chans att presentera en bild av Vänsterpartiet som säger; ”Titta titta, nu har kommunisterna släppt in strippor, se, de är inte ens feminister, det är vi som är de verkliga feministerna”.

Förmodligen är det av okunskap om teorierna bakom begreppet genus som flertalet bloggare RASAR i kommentarsfältet till ovannämnda artikel. Tänker man inte ett par steg längre framåt? För det som det till syvende och sist handlar om med den såkallade ”vänsterstrippan” Är inte en sexualisering av den kvinnliga kroppen , tvärtom är det precis som ”Miss cookie” själv säger ”burlesk dans med inslag av humor”! Detta kan hon göra med gott samvete, för ytterst få reagerar med samma indignation på de nakna mansöverkropparna i samma show, ingen lämnar lokalen i protest över det. Varför? Det är så enkelt, att man inte ser på den kvinnliga kroppen som ett uppenbart sexuellt objekt om man kallar sig för feminist (oavsett om man är marxistisk feminist eller om man är liberal feminist). Precis som den liberala bloggaren som länkas till nedan skriver om, ”…frågan som är den väsentliga är förstås inte nakenheten i sig. Utan snarare med vilken blick som objektet betraktas” Och där har vi huvudet på spiken, sen att han drar helt andra slutsatser av det faktumet är en helt annan sak!

Nej, Jag uppmanar till vaksamhet vid läsning av Dagens nyheters artiklar, vi har att göra med en tidning med en tydlig politisk agenda, inte bara på sina ledarsidor. Helt stick i stäv med svensk journalistisk sed! Fråga er igen, vad är motiven bakom artikeln….

Vysotskij, medborgare, feminist och medundersåte

Artikeln i fråga , En liberal bloggare som ställer rätt frågor, men kommer fram till fel svar enligt mig


Annonser

7 tankar om “”Vänsterstrippan”!

  1. Kunde inte nån av herrarna inom V i så fall skött om den ”burleska dansen”. Strip är förnedring och objektifiering av kvinnan. Punkt. Svårt att ta feminismen hos V på allvar då. Som så mycket annat de säger.

  2. @Boman Det är ett väldigt förenklat resonemang att säga att striptease är kvinnoförnedring och objektifiering, när det inte är det per automatik när den utförs av en man. Som Vysotskij påpekar så ligger det i betraktarens öga. I de allra flesta fall är striptease objektifiering av kvinnor, men det betyder inte att nakendans i sig är objektifierande utan att formen för nakendansen är kränkande beroende på det bristande handlingsutrymme som kvinnor ges att utöva striptease (eller att inte behöva göra det) på det sättet som de behagar. Om du menar att striptease är objektifiering punkt slut har du kanske svårt att se kvinnor som presumtiva subjekt? Skulle du uppfatta en strippande fet 74-årig kvinna som objektifierande? Ligger inte objektifieringen i att striptease så gott som alltid görs på ett sätt som inte sätter kvinnor som subjekt; som inte handlar om att uppnå något för sin egen skull, utan för den manliga blicken? Hur den burleska dansen utfördes på vänsterpartiets fest vet inte jag, då jag inte sett denna. Men om dansen inte uppfattades som objektifierande av de som faktiskt bevittnade den så ser jag inte att den behöver vara det heller. Lite nyanser i svensk media skulle som sagt inte skada!

  3. Ping: Strippa hos feminister | Lars Lundqvists blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s