Jesus I kapitalets tjänst? Eller Kristdemokraternas unkna historia?

Göran Hägglund hakar på den gamla klassiska borgerliga grenen, spela ut ”kommunistkortet” under valrörelse! Denna gång orerar Hägglund om att han kan tänka sig lika lite att söka samarbete I frågor med sverigedemokraterna som med vänsterpartiet på grund av, hävdar han,att skillnader I människosyn ligger I mellan! Detta är en historisk förvanskning stor nog för ”Forum för levande historia” att sätta tänderna I! Som alliansfrittsverige.nu påvisar vittnar motioneradet från Kristdemokraterna om något helt annat! Gång efter annan motionerar kristdemokraterna helt I linje med vänsterpartiet! Alliansfritts poäng är god och viktig, om detta inte är att dela människosyn, komet kristdemokraterna då motionera lika friskt tillsammans med Sverigedemokraterna?

Vidare om vi gör en historiskutflykt; I stora delar av världen representerar kyrkan ”vänstervärderingar”, I stora de,ar Syd och Mellanamerika är den socialismen närstående liksom ”beroendeskolan” (en teori på vänsterflygeln om Imperialismen). Stora delar av det budskap som Jesus förespråkar I nya testamentet,är I sak förenliga med socialismen, i många väsentliga delar! Är det inte Kristdemokraternas högerpolitik som är teologiskt svår att anpassa till den konservativa,nyliberala politik som alliansen för, med Jesu budskap? Vad hände med att älska din nästa? Eller med att driva månglarna ur templet? Solidaritetstanken som finns I det nya testamentet?

Kristdemokraterna har dock mycket saker som förenar dem med Sverigedemokraterna, observera att nu kommer vi in på kyrkans historia inte teologi! Kyrkan, och då menar jag främst den katolska i Vatikanen  som har under snart nog 1400 år legat I krig med Islam, förslavat folk över hela världen, hatat homosexuella, bränt judar I gropar och fördärvat!  Detta går givetvis stick I stäv med såväl budskapet i nya testamentet som i socialismen! Billiga poänger kanske Hägglund tycker, må så vara, men du företräder ett parti som vilar på kristen grund! Då är du även skyldig att ta ställning till dylika resonemang! Speciellt som böghatare, anti-islam karamare och främlingsfientliga element ryms eller har rymts I ditt parti! Titta bara på nätverket Engelbrekt kopplat till Kdu, ett kvasigöticistiskt förbund med en tydligt nationalistisk rasistisk agenda!

Nej du Göran Hägglund, ditt parti står I tanken nära socialismen, och I realiteten nära Sverigedemokraterna! Vilka är ni egentligen? Och vad har Alliansen med kristna seder att göra??

Vysotskij

Relaterad artikel i Dagens nyheter , Ytterligare en och till Alliansfritts artikel om Kristdemokraterna , DN , Aftonbladet , Aftonbladet den 13 september

Annonser

27 tankar om “Jesus I kapitalets tjänst? Eller Kristdemokraternas unkna historia?

 1. Svammel. (KD)/KDS har sina rötter i den småbygdscentrerade, nykterihysteriska, pacifistiska frikyrkorörelsen, och har ingenting med varken svenska kyrkan eller annan kyrklig dogmatism att göra.

  • Meh! Det är de som själva väljer att göra anspråk på att föra en religions talan, därmed är de i alla fall min värld åtminstone ansvariga för ett svar på kritik mot denna religion, inte sant?

   Precis på samma vis som ett kommunistiskt parti är ansvariga för att svara på liknande frågor om vad som hände i Sovjet?

 2. ”Är det inte Kristdemokraternas högerpolitik som är teologiskt svår att anpassa till den konservativa,nyliberala politik som alliansen för, med Jesu budskap? etc etc”

  Njaaeee… Nu undrar jag om du inte har liite fel i alla fall…
  Du verkar välja ut vilka verser i bibeln du skall läsa – för att det skall bli så som den ideologi som du står för. Bibeln skall inte läsas så. Om du VERKLIGEN läser bibeln, finner du väldigt snabbt att Jesus exempelvis väldigt ofta drar liknelser – om pengar. Då ibland är han för pengar och ibland är han emot.
  Man hör väldigt ofta, just från vänsterhåll, hur man ser på bibelns budskap – och sätter likhetstecken mellan bl.a Apostlagärningarna 2:44 (”Alla troende var tillsammans och hade allting gemensamt. (45) De sålde sina egendomar och allt vad de ägde och delade ut till alla, efter vad var och en behövde.”)och socialismen. Så här står det i bibeln, och så här vill vi ha det i samhället. ”Kristna borde rösta vänster, för socialismen tänker likadant…”
  På ytan är det kanske likadant, men under ytan är det en astronomisk skillnad mellan Apg 2 och socialismen. Det som Jesu lärjungar gör i Apg 2 – gör de efter att den helige Ande blivit utgjuten. De fylls av kärlek till varandra – och gör detta helt spontant utan att någon säger åt dem att göra detta. Ingen världslig makthavare har alltså sagt åt dem att göra så, utan agerandet kommer inifrån deras hjärtan. Man väljer själv att göra så. Det är också så kärlek fungerar. Det är inte att man har ett samhällssystem som tvingar alla att göra gott för varandra – utan det är av fri vilja – utan att tjäna någonting på det själv.
  Det är här som det verkligen öppnar sig en skillnad – ett gap – mellan socialismen, där vi i Sverige har höga skatter som bl.a går till bistånd och vårt sociala nätverk som hjälper människor – och budskapet i Bibeln.
  Om jämförelsen skulle vara korrekt, skulle inte staten vara ansvarig för bistånd – utan vi själva. Inte heller skulle staten vara ansvarig för vårt sociala nätverk eller omsorgen om våra medmänniskor – utan vi. Vi skulle betala – ur våra egna fickor, och inte med hjälp av skatter – för att allt runt omkring oss skulle vara mer rättvist, mer kärleksfullt och bättre. Och vi skulle göra det – därför att vi verkligen ÄLSKADE att göra det. Därför att vi fullständigt brann för att göra det.

  Men vad gör socialismen? Vi behöver ju egentligen inte göra någonting, för någon annan gör det åt oss – med våra skattepengar. Någon får betalt, med våra skattepengar, att hjälpa andra. Vi andra blir mer och mer passiva. Om någon ligger på gatan, tittar vi oss omkring om någon annan kan göra någonting åt saken. Om en flykting kommer hit, har vi ett fantastiskt(?) system som tar hand om denne. Vi själva behöver inte göra någonting.

  Kd är idag ett högerparti, fast det faktiskt från början skulle vara ett parti mer åt vänster. Men tänk efter – vad händer om man sänker skatter? Alla får mer över, eller hur?
  Ja, men då kanske du tänker: ”Men vårt välfärdssamhälle blir ju mycket sämre! Det bygger ju på höjda skatter!”

  Vi kan ändå ha ett välfärdssamhälle. Men då är det upp till dig och mig att börja bry oss om varandra. Gör vi någonting då staten har mindre resurser att göra någonting – DÅ börjar vi närma oss Apg 2.

  Jag kan i och för sig hålla med om att vänstern tagit influenser från bibeln, men som samhället ser ut idag, och framför allt – så som vi svenskar beter oss – har vi snarare tagit en större portion influenser från helvetet.

  Ha det bra
  //Patrik T

  • Hej Patrik!

   Jag böjer huvudet en smula för dina teologiska kunskaper, de kan jag inte mäta mig med på långa vägar. Det är klart att det blir lite som ”när fan läser bibeln” det erkänner jag villigt som aktiv ateist!

   Hursomhaver, ovanstående till trots! Det är egentligen precis det som du säger som jag menar på sätt och vis, att man KAN tolka bibeln som socialistisk, precis som man uppenbarligen KAN tolka den som i linje med Alliansens politik! Och i min starkaste mening är det så att Alliansens utförsäkringar, utspel mot andra religioner (för ska vi vara realister är det PRECIS det som burka debatten handlar om, att sno röster från SD, ingen skugga direkt över Kd i just det fallet dock).

   Problemet är ju ändock precis som du sätter huvudet på spiken i slutet av ditt svar, ATT; Samhället ser inte ut på det viset som beskrivs, människor tar ”större influenser” från helvetet, röstar så att de kan tjäna några hundarlappar/tusenlappar extra att lägga på Thailandsresan eller spela på hästar eller what ever! Nu raljerar jag medvetet för att understryka min poäng.

   Alliansen och därmed Kristdemokraterna monterar ner våran gemensamt finansierade sektor, för att ge folk mer ”friheter” och pengar över till sig själva. Effekten av detta blir att TUSENTALS människor kastas ut i osäkerhet, fattigdom och elände! Det blir en återgång till 1800-talets filantropi där de fattiga sätts på fattighuset och för förnöjsamt tugga på de smulor som de rika slänger åt dem! Filiantropi fyller en liiiten roll, men kan aldrig mäta sig med en Välfärdsstat i kombination med liiite filantropi!

   Mina fem cent i alla fall

   Vysotskij

 3. Eh? Nära socialismen? På vilket sätt är KD för en revolution på folkmandat, störtande av det kapitalistiska borgerliga samhället och för ett klassfritt samhälle på marxistisk och leninistisk grund?

  Det du menar är nog att de står nära socialdemokratin, vilket är en helt annan sak, men var då så hederlig att du skriver det.

  • Självfallet är kristdemokraterna så långt ifrån socialism man kan komma, det var inte så jag menade! Jag syftar på att vissa nyckelvärderingar I kristendomen tangerar socialistiska tankegångar, och då främst reformistiska sådana, och kristendomen I en nytestamentlig mening! Det har ju historiskt funnits en rad organisationer och tankegångar som ansåg sig vara både socialister och kristna (de lyfter fram evangelier där Jesus har en kritisk hållning till auktoriteter samt redogör för mycket som man även förknippar med socialistisk praktisk verksamhet.) Ett exempel på en sådan rörelse, även om de inte ansåg sig vara socialister och inte heller var det. The Diggers i 1600-talets England, var ledda av en präst som helt sonika gjorde revolt och utropade en egen kommun, förvandlade kyrkan till möteslokal, delade ut tiondet till befolkningen och förespråkade fri och allmän rösträtt. Denna grupp måste tex i sin historiska kontext klassas som revolutionär, även om de med moderna mått sett inte är i närheten av det!

   Jag är for the record inte religiös, tvärt om, jag anser at religion är oförklarlig och meningslös samt ett instrument för de härskande klasserna! Men det omöjliggör inte att man kjam föra en filosofisk debatt om element I dem,inte sant?

 4. Jag höll med dig – tills du summerade mitt inlägg på slutet. Då blev det konstigt igen… 😉

  ”Alliansen och därmed Kristdemokraterna monterar ner våran gemensamt finansierade sektor, för att ge folk mer ”friheter” och pengar över till sig själva.”

  Ja? Då kan man ju själva hjälpa till i samhället. Det är ju då man får råd att göra så. Förstod du inte vad jag skrev i mitt första inlägg? 😉

  ”Effekten av detta blir att TUSENTALS människor kastas ut i osäkerhet, fattigdom och elände!”

  De senaste 30 åren har vårt sociala nätverk blivit sämre och sämre – och då har inte alliansen haft såååå mycket med saken att göra. Vårt fantastiska (på pappret) sociala nätverk bygger på att MÅNGA arbetar, så vi får in skatteintäkter. De senaste åren har vi haft på tog för stora utgifter gällande just vårt sociala nätverk. Det har slagit tillbaka på dem som arbetat för budgeten – oss. Våra pensionärer har efter 40-50 år ute i arbetsmarknaden inte alls fått ut den pension som de själva trodde att de skulle få – vilket är en skymf. Jag kräks över det faktum att vi kan behandla dem som byggt upp vårt samhälle på ett sådant sätt. De skall ha all heder – inte bli behandlade som boskap!
  Lösningen ligger i att näst intill tvinga så många som möjligt att ta vilket jobb som helst – för att staten skall få in mer i skatteintäkter.
  Alliansen skall ha en stor eloge för den hårdföra politik som de utfört under denna lågkonjunktur. Vi har faktiskt klarat oss bäst av alla länder i hela Europa!

  Jag törs faktiskt påstå att det skulle ha gått käpprätt åt skogen om man hade gjort annorlunda.

  En sak till:
  ”Men du verkar ju vara en Sd-are, så frakk off!”

  Är det någonting som ni vänsteranhängare är ur-usla på, så är det att respektera andras åsikter. Skärp dig – och du kommer att ha fler vettiga diskussioner på din blogg.
  Man kanske borde skriva om citatet:
  – Jag håller inte med dina åsikter, men jag är beredd att dö för din rätt att säga dem…

  Vänsterns variant skulle snarare låta:
  – Jag håller inte med dina åsikter, och jag är beredd att dö för att du inte skall få såga dem…

  Demokratisyn?

  • Hej igen Patrik!

   Jag börjar att svara från slutet! Jag har ingen dålig demokratisyn alls, tvärtom! Självfallet ska Sverigedemokrater få yttra sina åsikter, så vi kan gång på gång visa hur fel de har. MEN jag vill inte ha Fascister på min blogg, allra minst om de inte tillför någonting. Visst det kan tyckas att jag var hård i mitt uttalande, men det måste ändå vara min rätt att inte ens diskutera med dem! Alliansföreträdare är mycket välkomna att diskutera på min blogg dock, och jag är alltid för en trevlig och god ton mot sina politiska motståndare (nazister undantagna) Mycket möjligt att jag kan få ompröva den strategin i framtiden dock, för får de större genomslag än de redan har så måste de angripas verbalt!

   Vi skiljer oss vidare uppenbarligen tämligen mycket åt. Du skriver ”Lösningen ligger i att näst intill tvinga så många som möjligt att ta vilket jobb som helst – för att staten skall få in mer i skatteintäkter.”
   Där har du den stora skiljelinjen i våra världsbilder. Jag kan inte nog understryka hur fel jag tycker det är. Effekten av det resonemanget är enbart fastcementerade löneslavar. Visst det genererar större skatt med fler i arbete därom råder inget tvivel, men det är fel väg att gå att dumpa lönerna för arbeten som faktiskt kostar mer att få utförda. I min mening handlar det till syvende och sist om att få människor som är i en utsatt situation att göra rabatterat arbete. I alliansens fotspår har vi redan idag vad vissa kallar ”fattiga arbetande”. Nu kommer du säkert säga att de dignar under skattetrycket och inte kan leva på sina löner för vi har för höga skatter i Sverige. Men hellre vara fattig under höga skatter än fattig utan skyddsnät!

   Mvh

   Vysotskij

   • Ok, då börjar jag också bakifrån:
    Jag ser helst att vi inte har några fattiga alls, men det kommer nog aldrig att bli verklighet. T.om Jesus sade: Joh 12:8
    ”De fattiga har ni alltid bland er…”
    Detta sades i ett, i denna diskussion, passande sammanhang. Lärjungarna talade om pengar – och vad som var bäst att göra med dem. Judas, han som förrådde Jesus, tyckte att man skulle ge pengarna till de fattiga – och detta var vad Jesus svarade (ryckt ur sitt sammanhang. Historien handlar egentligen om andra saker också, men de är ointressanta att ta upp här, då diskussionen ändå inte handlar om det.).

    ”Jag har ingen dålig demokratisyn alls, tvärtom!”

    Jag pekade inte ut dig. Jag har bara betraktat vad vissa rödsvarta ställer till med på stan ibland… 😉

    ”Självfallet ska Sverigedemokrater få yttra sina åsikter, så vi kan gång på gång visa hur fel de har. MEN jag vill inte ha Fascister på min blogg…”

    Du gör lite fel i att stämpla ”fascist” på den meningsmotståndare – bara för att sedan kunna häva ur dig vad som helst. Ungefär som att man skulle sätta kommuniststämpel på dig (vilket jag tvivlar att du gillar) bara för att trycka undan dig från en diskussion. Rätt ord skall vara på rätt plats. Fascist hamnar utanför demokratiskalan. Sverigedemokraterna, vare sig du vill eller inte, hamnar innanför.

    ”allra minst om de inte tillför någonting.”

    Ignorera i stället. Funkar kanon! Och om han/hon verkligen kommer med någonting vettigt – ta diskussionen. Du är ju bra på det.
    Om någon kommer med ett vettigt argument, och man angriper det – är det ett tecken på bristande argumentation tillbaka.

 5. Jag tror inte heller att vi kommer nå den punkten då ingen är fattig, verkligen inte under rådande ekonomiska system i alla fall. Garanterat är det där vi skiljer oss, i synen på de ekonomiska doktriner som härskar nu (en mycket större debatt som vi inte kan avgöra i detta format), för det är ett faktum, Det kapitalistiska systemet ÄR inte demokratiskt! Sen vad en person för mer än tvåtusen år sedan, som vi inte kan säga har existerat, har att säga om det kan mycket väl vara klokt men verkligen inte anpassningsbart på våran nutid. Därmed inte sagt att det inte finns element i ”sagan om Jesus” (kanske är provocerande att jag säger så, men i min värld är det lika provocerande med motsatsen)som man kan finna värde i idag.

  Det jag ville ha sagt med mitt inlägg från första början var dock; Ponera att Jesus verkligen har existerat samt att han har de egenskaper han tillskrivs (för du är säkert insatt i hur bilden av Jesus har skapat genom årtusendena, och insatt i det faktum att ”han” är ett hopkok av ganska många element, men även det är en annan diskussion) Skulle då denna individ ha varit demokrat idag? Svaret tror jag alldeles säkert är ja! Skulle han då har varit Kristdemokrat idag? DET är grundfrågan!

  Fråga två och tre; Nu får du definiera dig! Jag antar att du syftar på Antifascistisk aktion eller liknande grupperingar? Jag gillar inte deras metoder, jag ser en annan möjlig väg. Jag håller inte med dem i deras ideologiska aväganden heller! Men jag kommer aldrig acceptera att borgerligheten likställer dem med nynazisterna! För det finns verkligen en markant skillnad, AFA har i grunden en tanke som strävar mot en demokratitanke vare sig vi gillar det eller ej, det kan man inte neka till oavsett partifärg. (Hoppas du inte går i flatspinn nu, utan att vi kan diskutera detta på ett teoretiskt plan). Nazister å andra sidan strävar inte mot någonting demokratiskt alls, tvärtom, de strävar enbart mot förtryck och död. Deras förtrupper heter Sverigedemokraterna, och är inte demokrater mer än till namnet, vissa skulle inte hålla med mig men det är min åsikt! Därför tänker jag inte låta dem husera här! Simple as that

  Sen kan jag ge dig rätt i att jag faktiskt dömde ut personen i fråga lättvindigt! Men jag har sett vad han eller hon har skrivit i andra sammanhang, och det räcker för mig!

  Vänligen

  Vysotskij

 6. Jo Patrik jag glömde nämna; Jag har inget imot att bli kallad för Kommunist, men när jag blir det av människor som har noll insikt i marxistisk idétradition och likställer det termen med Sovjetunionen och Östblocket, DÅ går jag i flatspinn! Jag anser mig vara splittrad ideologisk, men Rådskommunismen och Trotskismen, vilka i mångt och mycket flyter samman med varann anser jag vara mycket demokratiska och goda ideologiska riktmärken! Men jag är inte dogmatisk på något vis, och kan mycket väl ändra mina åsikter!

 7. Vi låter AFA och alla deras vänner äta sina bananer uppe bland träden i fred.
  Vi återgår till frågan som den här tråden verkligen handlar om.

  Du ställer riktigt vettiga frågor, och jag ska göra mitt bästa att försöka svara på dem – utifrån min åsikt.
  1) Skulle Jesus ha varit demokrat? Han har stor respekt för överheten i dåtidens Israel. Skulle han alltså ha vandrat omkring bland oss idag, skulle han ha underordnat sig vilken ledare som helst (även fast det egentligen borde vara tvärtom). Jesus ÄR kung, men han kom hit för att statuera ett exempel – att visa hur man tjänar andra och att sprida kärleksbudskapet – och främst – för att offra sitt liv för vår skull. Jag tror att han passar in i begreppet ”demokrat” – men samtidigt är han ju även teokrat… 😉
  2) På frågan om huruvida Jesus skulle ha varit röd eller blå, Vänsterpartist eller Kristdemokrat – svarar jag: Han skulle nog inte ha engagerat sig politiskt. Däremot skulle många politiker tyckt att han var ett fantastiskt föredöme – oavsett block. Det är också därför alla partier gärna vill göra anspråk på att vara ”ett kristet parti”. Till och med Ohly sade faktiskt detta nyligen – i sin jakt på röster.

  Och så:
  ”sagan om Jesus”?

  Var god och besök ett bibliotek. Killen är inte ett påhitt. Så sant som det är 2010 e.Kr 😉

 8. Eller så fortsätter vi att prata om dem, för faktiskt var det du som ledde in frågan på ”svart-röda”. Jag vill åtminstone höra din åsikt på om det verkligen är teoretiskt hederligt att likställa dem med nazister och högerextrema?

  Okej, jag tycker till att börja med att det är en smula osmakligt att hävda att Jesus ÄR kung! Var innebär ett sådant yttrande? Jag förstår att du är betydligt mer religiös än mig, men ändå, det är en ganska djärv sak att säga!I sak har jag inget större att invända på i dina svar, det är ju helt och hållet en tolkningsfråga! Sen att man precis lika gärna skulle kunna göra en annan tolkning är en annan femma!I den andra frågan håller jag nog delvis med.

  MEN detta för in mig på slutklämmen, Det är inte speciellt relevant i min mening. Jag är så att säga hyfsat inläst redan på ämnet, jag är Magister i Historia och har ägnat mycket tid kring att forska om den ”historiske Jesus”, Det GÅR inte att bevisa att det har existerat någon som hette Jesus från Nasaret. Och NEJ bibeln är inte en tillförlitlig källa vetenskapligt! Däremot kan vi nog utgå från att det funnit en verklig person eller kanske personer som är förelaga till den Jesus du känner från bibeln! Dock är det nog så viktigt att understryka att Bibeln är en på tok för spretig skrift i sin sammanställning att man kan dra någon som helst historisk faktasanning ur den! Den är motsägande historisk, den hoppar samt är inkonsekvens! Dock inte därmed sagt att det inte finns ett värde i den.

  Det blev en lång diskussion detta, utan helt klara svar tycker jag!

  Vänligen

 9. ”om det verkligen är teoretiskt hederligt att likställa dem med nazister och högerextrema?”

  Beror på i vilken sak man likställer dem. Politiskt är de så långt ifrån varandra att de absolut inte tål att se på varandra – vilket bara det är ett tecken på bristande demokratisyn. Man behöver inte ens gå ”över gränsen” på vänstersidan för att finna problem i detta. (Vad jag menar med gränsen, är huruvida ett politiskt parti står för demokrati eller inte.)
  Om jag ska göra dig riktigt upprörd (vilket ifs inte är meningen, men jag vet att det kommer att hända…) skulle jag jämföra demokratisynen hos V och SD – så här efter valet.
  Efter alla politiska utspel efter att nu SD klarat spärren, kan man lugnt konstatera att demokratisynen i många av våra etablerade partier är unken. Men värst är den hos V. Det som de sagt, är så lågt att man bara bevisat att man inte har någonting att komma med.

  Men oj, vad vi lämnar grundfrågan nu…
  Skriv ett nytt inlägg! Fort! 😉

  • Jag tror nästan jag får skriva ett annat inlägg någon dag om grundproblemet, om det är rättvist att jämföra höger respektiva vänster kanternas ytterligheter!

   Jag instämmer faktiskt med dig, ist för att bli upprörd.Dock tycker jag inte att demokratin har fått stå till sidan i hanteringen av SD den senaste tiden, men det sätter ju huvudet på en intressant sak i sammanhanget! Levandegör det inte de centrala demokratiska värderingarna ändå? Jag tycker inte att SD står för en demokratisk agenda, ska de då behandlas som ett demokratiskt parti? Sen kan man ju föra en lååång debatt om vad som är demokrati! Men samtidigt ska de självfallet respekteras för det mandat väljarna har gett dem, inget snack om saken!

 10. Väldigt sunda tankar där. Väldigt.
  På vilket sätt tycker du att SD inte är demokratiska?

  Här har du en liknelse från mig, för att illustrera hur jag tolkar deras invandringspolitik (obs – jag röstade INTE på SD):
  Familjen Jönsson har tänkt bjuda in övriga släkten på fest. De skickar ut en inbjudan till ALLA (de räknar kallt med att att många ändå inte kommer att komma). När den stora dagen kommer, visar det sig att väldigt många ändå kommer – vilket ju är jätteroligt. Ett problem uppstår dock: Petterssons söner äter som hästar, och de tömmer matförrådet. Ännu ett problem uppstår: Fler och fler väller in i festlokalen. Jönssons står nu där och ser att maten inte kommer att räcka – och deras egna budget skulle spricka om de åkte iväg och handlade mer mat. Nu är lokalen full – och fler ansluter sig till festen.

  Fråga 1.)
  Är Jönssons fientligt inställda till de släktingar som inte får plats/mat under festen?

  Jönssons får en helt fantastisk idé. Knytkalas! Om alla bidrar med någonting till budgeten, kan ju även andra få ta del av alla festligheter!
  – Hur är det Pettersson? Skulle du kunna lägga en slant?
  Pettersson svarar:
  – Tyvärr har jag inte haft något jobb under flera år, så jag får nog lita på att någon annan kan lägga ut åt mig…
  Det visar sig att alla utom Håkanssons har exakt samma problem.
  – Hur är det, Håkansson? Skulle du kunna lägga ut lite extra, så att alla får godsaker?

  2) Hoppas du förstår vart jag vill komma. Tror du att Håkansson (vilket jag tror är bilden av hur en SD:are tänker…) skulle vilja punga ut lite extra? Om Håkansson inte vill betala – innebär det att han/hon är fientligt inställd till sin släkt – eller är det bara så att han/hon i första hand tänker att hans/hennes egna familj skall ha det bra?

  Slutkläm:
  Det går faktiskt att ha en hejdundrande fest – om alla får ett jobb så fort som möjligt. Arbete ger skatteintäkter. Skatteintäkter ger välfärd.

  • Hej Patrik, ursäkta mitt sena svar, jag har slitit hund på två jobb de senaste dagarna, men har läst dina svar!

   Jag uppskattar tiden du la ner på ditt tankeexempel, det är alltid trevligt att sätta in frågor i en kontext. Som du förklarar det hela, visst kan man i så fall tolka det som att SD ISÅFALL ser till andra faktorer än mig i sin migrationspolitik, även om jag inte köper för fem öre att det skulle vara så SD resonerar.

   Dock är ju inte Sverige något knytkalas, vi har fullkomligt utrymme som ett av världens rikaste länder att BÅDE ha en god politik mot de gamla OCH de nya Svenska medborgarna. Du sätter huvudet på spiken, självfallet måste man se till att människor som kommer hit kommer in på arbetsmarknaden ty som du säger vi kan ha ett praktfullt kalas om underlaget finns! Jag har ett antal solidariska förslag i rockärmen hur vi kan få mer människor i arbete och stärka våran välfärd. (Privatiseringar är inte ett av dessa)

   Avslutningsvis, varför tycker jag inte SD är demokrater;

   ”Genom att demokrati bygger på att alla människor har samma värde och bör få samma rätt till -och samma värde i- sin egen åsikt, faller demokratins viktigaste pelare om man accepterar rasistiska, fascistiska eller nazistiska åsikter. Man kan säga att demokratin, om den är total och villkorslös, blir självutplånande.”Med andra ord: Är man rasistisk är man inte demokratisk. Alltså är Sverigedemokraterna inte ett demokratiskt parti. Det blir en dubbelhet.

   Du får gärna kommentera andra av mina inlägg med Patrik 😉

   Mvh

 11. Du är helt GULD att diskutera med. Jag brukar dock endast skriva inlägg i bloggar som har ett ämne som berör mig på något vis. Jag hittar dem oftast genom Dagen eller SvD.

  Angående din och min tolkning av SD. Medmin tolkning är de demokrater – och med din tolkning icke. Lurigt.
  Vad säger du om det här SD-argumentet då? Förra året tog vi emot över 2000 ensamkommande flyktingbarn (eller ”flyktingbarn”, som SD kallar dem, då de i vissa fall handlar om folk som nått myndig ålder för länge sedan…).
  Dessa flyktingbarn betalar staten 2000kr/dag för. Totalt 1,7 miljarder.

  Till jordbävningskatastrofen i Haiti, som för hundratusentals människor är en katastrof fortfarande, skänkte Sverige 100 miljoner.

  1,7 miljarder till 2000 personer.
  100 miljoner till en hel befolkning.

  Varför inte byta?

  • TACK Patrik och detsamma tillbaka till dig, detta är en av de finaste sakerna med den sociala webben, att man kan ”möta” människor och diskutera i god och trevlig ton, fast man förmodligen aldrig skulle korsa vägar i verkliga livet (förutom på en anonym buss eller nått då)!

   Knivigt läge dock som du konstaterar, vilket vi kan fortsätta att stöta och blöta tills vi är nöjda! 😉

   Hmm, ja angående nästa SD påstående; Rent spontant tycker jag vi ska ta mot alla som är i nöd, eller som vill bo här oavhängigt deras ålder, rent principiellt. Jag köper inte tankesättet överhuvudtaget att se på människor som du och jag som några som skulle parasitera på samhället. Hur räknar man egentligen när man kommer fram till 1,7 miljarder kan jag fråga mig. Antingen är det en ren lögn, eller så är det inneffektivt användande av gemensamma medel. Inte i den meningen att de inte skulle vara värda den summan, men vad ingår i de 2000 kronorna per dag? Är det en helhetssumma för att ge 2000 människor samma chans som oss? I så fall får det gärna kosta mig 10 miljarder om det skulle vara så.
   Gällande Haitikopplingen, nu tror jag du blandar samman det med det spontana givandet till Haiti, men jag kan ha fel, jag syftar då på Givarprogram på teve (klassisk filantropi om du frågar mig, och inte i en helt positiv mening då). Den väsentliga frågan är, hur mycket bistånd kommer Sverige Bistå Haiti för att kunna bygga upp sin ödelagda öhalva? Jag anar att det är betydligt mer än 100 miljoner?

   Vysotskij

 12. Det tragiska är att det inte är från SDs hemsida eller partiprogram jag fått siffrorna. De har faktiskt ingenting med SD att göra – även fast jag tror att jag säkert skulle kunna finna dem i deras källor också…

  Åker till London nu, så jag pausar i en vecka. Vi höres!

 13. Back from England!
  Nej, du har givetvis helt rätt i att man inte kan/bör sätta en summa på folks välbefinnande. Nu är ju problemet dock att det handlar om välbefinnande på bekostnad av Sveriges befolkning (obs SD-åsikt). Till och med jag håller med om att våra pensionärer fått det betydligt sämre idag jämfört med 10-20 år sedan. Och när det gäller våra pensionärer – de som byggt upp landet åt oss, de som gått före oss, så vi har det bra idag – tycker jag att det är en skam att de skall kunna bli behandlade som boskap i ålderns höst! ”Tack för att du arbetade för ditt land och byggde upp välfärden för kommande generation. Var så god – lev på existensminimum i resten av ditt liv. Om du inte orkar leva själv, kan vi sätta dig på ett hem där du blir behandlad som icke mänsklig.”
  Här skulle jag nästan vilja skriva en svordom också – men jag låter bli.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s