Reflektioner angående media och Ship to Gaza

En ytterligare uppdatering om medias rapportering angående Ship to Gaza konvojen. Jag har under de senaste dagarna noterat ett skifte i hur man rapporterar det inträffade! Inledningsvis tycker jag att svesnsk media tog en tämligen balanserad hålling kring det inträffade, med en övervikt åt riktningen att fördöma Israels aggressiva agerande!  Vi hade att göra med ett fokus på Israel och det negativa kring blockaden av Gaza etc. Hela tiden låg det i mina ögon (må vara ideologiskt färgat) och pyrde under fernissan, att ”Aktivisterna får helt enkelt skylla sig själva”.

Ett stort fokus lades på det faktum att man på det Turkiska skeppet slogs tillbaka med köksknivar och påkar. Jag menar, kom igen, vad skulle de själva göra om de blev angripna av kommandosoldater på internationellt vatten? Detta faktum, att allt fokus underförstått läggs på konvojens medlemmar fick mig att skriva av mig i detta inlägg. Hur sne är inte debatten när det är fullt legitimt att lägga all fokus  på ett par påkar, när själva grundproblematiken är en blockad som fördöms av nästan hela världssamfundet? Det är alltid eller oftast den starkes perspektiv i politiken som tränger igenom i medialandskapet av idag. Det finns tonvis med videomaterial från aktivisterna på skeppen i fråga, men ändå pumpas vi med bilder på köksknivar liggandes på en hamasflagg, svartvita filmer på folk som slåss med nån som hänger i ett rep från en helikopter etc. Det vore fint med en balans i rapporteringen.

Och för att hälla ytterligare bensin på elden, Vad är egentligen motivet med att resonera kring att ”vissa besättningsmedlemmar ville bli martyrer”. ”Åter igen, det finns en grop, men själva hålet är brevid”. Jag säger inte att det inte förhåller sig på det viset, för det kan jag inte säga varken bu eller bä om. Men det är inte det viktiga i sammanhanget.

Nej, rätt fokus, på rätt saker säger jag!

Vysotskij

P.S Jag är förövrigt mycket nöjd med min och flera andras bevakning av André Assarsson (1:e vice förbundsordförande för Moderata Ungdomsförbundet och adjungerad ledamot i Moderaternas partistyrelse)  på twitter ledde till att det blev offentligt att han minsann med RTade ”Aktivistfientliga meddelanden”, vilket han i efterhand tog bort och ändrade hållning i frågan….D.S

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s