En fin och tänkvärd film i natten!

Jag såg precis en väldigt fin, lågmäld och eftertänksam film vid namn ”Lemon tree”http://en.wikipedia.org/wiki/Lemon_Tree_(film).

Visserligen kan ni läsa en synopsis på länken ovan, men jag vill ändock ta tillfället i akt att berätta lite kort om filmen.

Historien utspelar sig i vad jag tolkar som utkanterna av staten Israel, på gränsen till det Palestinska territoriet. En kvinna som brukar en citronlund hamnar i konflikt med överheten i form av Israels Försvarsminister. Anledningen till det hela är att kvinnans citronlund anses vara ett hot av säkerhetstjänsten, trots att inga attacker mot Israeliskt territorium har skett därifrån…… För att inte förstöra filmupplevelsen för er kära eventuella läsare så avslutar jag min lilla sammanfattning här…

Historien har så vitt jag vet ingen verklighetsbakgrund, förutom det faktumet att det är PRECIS så verkligheten ser ut för miljoner Palestinier. Israeliska bosättningar ploppar upp som svampar, på ockuperad mark över stora delar av det Palestinska territoriumet. Precis det är problemet! Den starkes rätt över den svage! Inget tema på en film kan vara mer engagerande, om det är utfört på ett snyggt vis. Detta fångar verkligen den här filmen klockrent! Stundtals känner jag frustrationen välla över mig, och kan verkligen förstå det Palestinska folkets lidande, och sympatisera med deras kamp mot Staten Israel (i dess yttersta pol en väpnad kamp, därmed ABSOLUT inte sagt att jag sympatiserar med självmordsbombare eller dylika terrorister). Det är så svårt att se det som Israel gör mot Palestina, på ett vis som inte innebär brott mot Internationell rätt. Det Palestinska folket HAR rätt till sitt territorium, och har internationella rätten på sin sida!

Hursomhaver vill jag rekomendera denna filmen till er alla av ytterligare ett skäl. Det är nämligen en film som andas hopp om en försoning, ett hopp om att en tredje väg är möjlig, där Israelser och Palestinier lever sida vid sida under samma villkor!

För detta skall vara möjligt måste dock fredsprocessen ta fart på allvar igen, och avtal måste hållas! Pacta sunt servant!

Riv Murarna!

Sköld

P.S Jag är ingen expert på något vis på Israel-Palestinakonflikten, så har någon hittat något stort fel eller liknande, vänligen hör av er! D.S

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s