Musik ska byggas utav glädje…

Nu är jag ute på tunn is, jag vet, men jag tänker blogga om musikindustrin och de lagliga och olagliga kanalerna till musiklyssnande.

Faktum, musikindustrin har förändrats radikalt bara under de senaste 10 åren. Jag minns när jag fick ett aktivt intresse av att lyssna på musik och köpa skivor, det var 1991 typ, jag köpte mina första musikaliska alster på LP. Det var ett format som fanns för väldigt länge sedan för er som inte var medvetna vid den tidpunkten. LP-flörten var en kort romans i mitt liv (och jag tycker fortfarande folk som gillar LP är pretto och uttalar sina föräldrars generations ord, inte sina egna, det sprakar och är otympligt, och i mina öron inte det minsta charmigt, bara förlegat). Jag gick vidare till CD och sedan minidisc för mitt mobila musiklyssnande (något jag fortfarande inte kommit över, för jag gillade verkligen MD). Vips vidare i historien, till mp3, som jag tyckte var halvdant när det kom, spelarna rymde för lite etc, men nu börjar det ta sig när man i alla fall kan få med sig hela sin musiksamling i fickan ;-).

MEN det jag egentligen ville skriva om var den mest moderna lösningen dags till dato, som har fått mig, sedan tio år inbiten musikpirat att ta värvning på ett legalt alternativ, Spotify. Hur jag än vrider och vänder på detta, så GÖR de precis det jag och många med mig vill, de tar de olagliga metoderna, och modifierar dem (övertalar musikindustrin att de är f:d in the A om de inte anpassar sitt tänk), voila! Behold, en klient som är BÄTTRE än de olagliga kanalerna, fast legalt!

Vid det här laget har i alla fall en av mina läsare gått i taket av min konformism och mitt knäböjande för kapitalet (känn dig uthängd K), men häng med i mitt tänk! Det vore självfallet att föredra med en klient som inte kostade, utan verkligen var till för ALLA gratis, alltid, men jag vill mena att det här är en del av den kulturella revolutionen, och en ansats till att vi närmar oss det idealet. Skivbolagen är en kapitalistisk bastion precis som alla andra näringar, de tänker enbart på en sak, och det är sin egen profit, annars skulle inte pyssla med det som det gör. Men ge det ett par år, vem vet, vi kanske har en situation där skivbolagen sedan länge är utspelade, där klienter som Spotify redan äger marknaden, eller snarare har plattat till den och tillåter artister att själva bli signade på klienten (som distrubitionskanal), jag skulle i varje fall alla dagar i veckan hellre ge en tjuga direkt till en artist för dess musik än 2.50 som är fallet om jag skulle köpa en skiva på gammelmedia.I en mening så är ju redan den kulturella revolutionen över oss sedan många år, jag menar, det dröjer inte länge förrän alla har en streamingklient för musik i sin ficka (som jag är lycklig nog att ha redan), och har tillgång till absurda mängder musik ett knapptryck  bort.  Lägg till detta det faktum att den mesta kunskapen som världen har alstrat under tusentals år, redan är tillgänglig för alla, närsomhelst varsomhelst, DET mina vänner det är den revolution världen aldrig har skådat, kunskap åt alla jämt och ofiltrerat (nåväl;-)).

Swell, framtiden är här idag och låt oss hoppas att genom att betala för nya distrubitionsformer, så kanske vi när nästa tio år har gått ser en riktigt fri och gratis kulturmarknad, gällande såväl musik som film och böcker. All makt åt folket, och Sovjeterna!

puss

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s