I mitten gapar avgrunden

Politiska partier ÄR idag i större utsträckning mittenpartier! Detta är ett tämligen väl dokumenterat fakutm. Detta blogg-inlägg handlar om detta utifrån ett vänsterperspektiv inför det stundande valet 2010. Detta beror till stor grad på att den ”traditonella arbetarklassen” håller på att suddas ut, eller i alla fall omformas, och idag är det inte ens lätt  att definiera en traditionell arbetarklass! Vad är klass i dagens samhälle? Jo, samma sak som det alltid har varit; Underavlönade människor i basen, med lite eller inget inflytande över sina arbetsplatser. Folk som utför jobb åt andra, och som inte får ta skälig del av det mervärde deras arbetskraft genererar. Kan tyckas vara den mest elementära klassanalysen någonsin, MEN jag vill hävda att det till stora delar är samma grundläggande klassindelning idag, som när Karl Marx skrev Det Kommunistiska Manifestet för snart 150 år sedan.

Idag har vi dock inte samma trasproletariat, arbetarklassen har kommit att innefatta många yrkeskårer som förr ansågs reserverade för de priviligerade. 2010 är arbetarkids med universitetsutbildning inte alls någon ovanlig företeelse. Tradtionellt högavlönade jobb inom offentlig sektor har om man så vill Proletariserats.

Det är i detta  klimat man frågar sig, är det inte egentligen bara en enda stor underklass, eller medelklass (medelklassen för 30 år sedan ser ofantligt olik ut idag).

Nog om klass i den bemärkelsen. Alla partier slåss numera om de så åtrovärda ”mittenväljarna”, som jag inte tror existerar, men det är en annan femma. Detta har fört med sig kriser för vissa partier, andra går framåt. Socialdemokratin är ett ypperligt exempel. Det statsbärande partiet de senaste 100 åren har numera kastat ut socialismen (Kongressbeslut 1999 tror jag bestämt). NOTERA, socialdemokraterna har avskrivit Socialismen som ett mål i dess politisk gärning. För mig som Socialist är det helt ofattbart vad som har skett med Socialdemokratins ideologi. Det går att förklara, det  är inte det, jag förstår bara inte  att medlemmarna lät det hända i SAP! Socialdemokratins kris är egentligen Europeisk av sin karaktär, och allt kan sägas ha börjat i efterdyningarna av Thatchers vansinnesregim i Storbrittanien. Labour tappade bärkraft och sin traditionella politk. Resultatet? I förlängningen New Labour under Tony Blair och hans anhang, ni vet, de som startade Irakkriget, med en bodycount på halvmiljonen människor and counting. Privatiseringar i massor, friskolor, inviduell lönesättning, nedmontering av offentlig sektor i en takt av sällan skådat slag. Mina vänner , i mitten gapar sannerligen avgrunden.

Summan av kardemumman, SAP har också sett en liknande utveckling, vi har alla sett det. I ett nummer av Tidssignal summerar man lite krasst den senaste socialdemokratiska kongressen 2009 med;

Trots dekorativa fraser om att inte skolan skall vara  en del av marknadsekonomin, ställer sig majoriteten bakom partihögerns marknadsorienterade politik.

  • Fritt fram för vinster inom vård och skola
  • Inget Kommunalt veto mot friskolor
  • Inget återställande av akassan till 90%
  • Fortsatt privatisering av Apoteken accepteras

NEJ till att komplettera Riksbankens inflationsmål, med ett sysselsättningsmål (permanenterad arbetslöshet någon, vad hände med att alla ska med)

Avslutningsvis; Är jag emot ett Vänsterpartistiskt samregerande med SAP och Mp? Defenitivt inte, för högerns politik är cynisk, människofientlig och rent utsagt katastrofal. Alla som har blivit arbetslösa vet det, alla som sett de rika roffa åt sig ännu mer genom sina representanter i riksdag. Alla som sett det Gemensamt finansierade säljas ut till högstbjudande; Telia, Statens Järnvägar, Apoteket, Flygplatser i massor, Våran vård och förbannade omsorgallt ska konkurrensutsättas och skapa profit!

Sååå…Låt Vänsterpartiet och den socialdemokratiska vänstern få rikta en Rödgrön regering i en riktning som gynnar ”mittenväljarna”, det vill säga majoriteten av Sveriges medborgare, den gamla arbetarklassen ni vet! …..Socialismen är väl det minsta vi kan kräva?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s