En saga om kunskap

Jag älskar många ting i livet, men mest av allt, hör och häpna det är inte mina katter eller någon av honart, nej nej det är wikipedia! Ni som känner mig vet att jag har en mild form av någon bokstavskombination, i kombo med en släng aspberger. Det är ju därför jag sitter uppe jättesent på nätterna och läser om spårbundentrafik och Uzbekistans utrikespolitiska relationer!

När jag var en liten knodd hade jag också samma åkommor fast i ett barns tappning, det var okej,men frustrerande att inte få svar på saker som varför legogubbarna (riddarlego) hade en liten grej för näsan på hjälmarna! I samma veva knarkade jag Kalle Anka, och var ÖVERTYGAD om att gröngölingshandboken var det som Wikipedia är idag. Må tro att min värld rämnade när jag fick en ”gröngölingshandbok” i prenumerationen, och den enbart var fylld med knep och knåp samt åsa nisseskämt inskickade av nått häki i Åmål eller Tibro!

Wikipedia är den allsmäktiga kunskapsguden, om än med vissa begränsningar ur ett källkritiskt perspektiv, men det är egentligen inte frågan om det tycker jag. Jag menar, Nationalencyklopedien, kom igen nån gammal torr professor som nån gång 1982 tyckte en viss sak och lät det färga sin artikel i NE, wheres the källkritik. Till alla er som hävdar ovanstående, det är bara en unken gammal relik från den tiden då kunskap värderades högre om den kom från de högre stånden (iofs äre samma sak nuförtiden DN eller SVD någon?)

Sååå till slutklämmen……

Wikipedia är i min mening en socialisering av kunskap, vetande och synen på vilkas ord som värderas i samhället. Jag är ÖVERTYGAD om att det i framtidens historiaböcker kommer skrivas spaltmil om den fantastiska socialiseringen av vetenskapen under 2000talets början. Jag tror inte gemene man inser vilken revolution vi genomgår i och med fria och ickekommersiella medier under 2000talets början……appropå början det här är BARA BÖRJAN!

Socialismen i ett nötskal, icke sant?

/Politruk Sköld

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s